KLAUZULA INFORMACYJNA STOSOWANA
PRZY POBIERANIU DANYCH BEZPOŚREDNIO OD OSOBY

(kandydaci do pracy)

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: RODO) informujemy, iż:

  1. Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych kandydatów do pracy

Administrator danych osobowych:

Dom Pomocy Społecznej w Brzezinach dla osób dorosłych niepełnosprawnych intelektualnie, Brzeziny 1, 73-220 Drawno, NIP: 5941066525, REGON: 000293396 (dalej: Dom Pomocy)

Cele przetwarzania danych osobowych:

·         ocena kwalifikacji kandydata do pracy w Domu Pomocy Społecznej na określonym stanowisku

·         ocena zdolności i umiejętności kandydata potrzebnych do pracy w Domu Pomocy Społecznej na określonym stanowisku

·         wybór odpowiedniej osoby lub odpowiednich osób do zatrudnienia w Domu Pomocy Społecznej

Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych:

·         obowiązek prawny

·         umowa o pracę

·         Twoja zgoda

·         nasz uzasadniony interes

Odbiorcy danych osobowych:

podmioty przetwarzające dane w naszym imieniu

Prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

·         prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych

·         prawo dostępu do danych osobowych oraz prawo żądania ich sprostowania

·         ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania

·         inne prawa określone w poniższych informacjach szczegółowych

  1. Informacje szczegółowe dotyczące przetwarzania danych osobowych kandydatów do pracy

 

  1. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych Kandydata będzie Dom Pomocy Społecznej                                w Brzezinach dla osób dorosłych niepełnosprawnych intelektualnie, Brzeziny 1, 73-220 Drawno, NIP: 5941066525, REGON: 000293396 (dalej: my).

Kandydat może się z nami skontaktować w następujący sposób:

  • listownie na adres: Brzeziny 1, 73-220 Drawno
  • pocztą elektroniczną na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
  • telefonicznie: + 48 95 768 10 66.

 

  1. Inspektor ochrony danych

Wyznaczyliśmy inspektora ochrony danych. Jest to osoba, z którą Kandydat może się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych. Z inspektorem Kandydat może się kontaktować w następujący sposób:

  • listownie na adres: ul. Bogurodzicy 1/15, 70-400 Szczecin,
  • pocztą elektroniczną na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • telefonicznie: 91 431 09 86.
  1. Cele przetwarzania oraz podstawa prawna przetwarzania

Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, aby:

  • wybrać odpowiednią osobę do pracy u nas,
  • ocenić Twoje kwalifikacje do pracy na stanowisku, na które aplikujesz,
  • ocenić Twoje zdolności i umiejętności potrzebne do pracy na stanowisku, na które aplikujesz.

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych jest:

  • przepis prawa (art. 221 1 kodeksu pracy) – w zakresie następujących danych: imię i nazwisko, imiona rodziców, data urodzenia, miejsce zamieszkania (adres do korespondencji), wykształcenie, przebieg dotychczasowego zatrudnienia,
  • Twoja zgoda na przetwarzanie danych osobowych – w zakresie danych innych niż wskazane powyżej, a w szczególności innych danych przekazanych nam w CV, liście motywacyjnym lub innej korespondencji,
  • nasz uzasadniony interes – w zakresie danych zebranych podczas rozmowy kwalifikacyjnej oraz wyników testów kwalifikacyjnych; mamy uzasadniony interes w tym, aby sprawdzić, czy posiadasz umiejętności i zdolności konieczne do zajmowania stanowiska, na które prowadzimy rekrutację.
  1. Rozmowy kwalifikacyjne i wykorzystywanie testów kwalifikacyjnych

W ramach rekrutacji możemy przeprowadzać rozmowy kwalifikacyjne oraz testy dotyczące kwalifikacji niezbędnych do pracy na danym stanowisku. Rozmowy i testy kwalifikacyjne mają na celu sprawdzenie, czy masz umiejętności potrzebne do pracy na stanowisku, na które aplikujesz.

  1. okres przechowywania danych osobowych

Będziemy przechowywać Twoje dane osobowe do momentu zakończenia rekrutacji na stanowisko, na które prowadzimy rekrutację.

  1. Odbiorcy danych

Będziemy przekazywać Twoje dane osobowe:

  • naszym dostawcom, którym zlecimy świadczenie usług związanych z przetwarzaniem danych osobowych, np. dostawcom usług IT; takie podmioty przetwarzają dane wyłącznie na nasze polecenie oraz na podstawie umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych.
  1. Twoje prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych i podejmowaniem zautomatyzowanych decyzji

Przysługują Ci następujące prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

  • prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie – w zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody; wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Twojej zgody przed jej wycofaniem; zgodę możesz wycofać poprzez wysłanie oświadczenia o wycofaniu zgody na nasz adres korespondencyjny lub                      e-mailowy;
  • prawo dostępu do Twoich danych osobowych;
  • prawo żądania sprostowania Twoich danych osobowych;
  • prawo żądania usunięcia Twoich danych osobowych;
  • prawo żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych;
  • prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych ze względu na Twoją szczególną sytuację – w zakresie, w jakim przetwarzamy Twoje dane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu;
  • prawo do przenoszenia Twoich danych osobowych, tj. prawo otrzymania od nas Twoich danych osobowych w ustrukturyzowanym i powszechnie używanym formacie informatycznym nadającym się do odczytu maszynowego; masz prawo przesłać te dane innemu administratorowi danych lub zażądać, abyśmy przesłali Twoje dane do innego administratora, co uczynimy wyłącznie wówczas, jeśli takie przesłanie jest technicznie możliwe; prawo do przenoszenia danych osobowych przysługuje Ci tylko odnośnie tych danych, które przetwarzamy na podstawie umowy lub Twojej zgody;
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Aby skorzystać z powyższych praw, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych (dane kontaktowe w punktach 1 i 2 powyżej).